duminică, 1 februarie 2009

Despre obezitate


Obezitatea este mai mult decat o problema de estetica; este un hazard al sanatatii. Cateva afectiuni serioase au fost legate de obezitate, incluzand doua tipuri de diabet, boli de inima, presiune arteriala mare si infarct. Obezitatea este legata si de anumite tipuri de cancer.
Este mai mare riscul ca un barbat obez sa moara de cancer de prostata, la colon sau rect decat unul care nu este obez.
O femeie obeza prezinta riscuri mai mari sa moara de cancer la san, uter, cervix sau ovare fata de una care nu este obeza. Cu cat o persoana este mai obeza cu atat riscul de a dezvolta probleme de sanatate este mai mare.
Suferinta emotionala este, poate, cea mai dureroasa parte a obezitatii. Societatea asociaza adesea atractivitatea cu silueta, mai ales la femei. Asemenea mesaje fac persoanele supraponderale sa se simta neatractive.
Multi oameni cred ca persoanele obeze sunt plictisitoare, lenese sau nesociabile chiar daca acest lucru nu este adevarat. Ca rezultat, persoanele obeze sufera adesea de prejudicii sau discriminari la scoala, in situatii sociale sau pe piata locurilor de munca. Sentimentele de rusine, depresie sau respingere sunt foarte des intalnite.


Factori de risc


Factorii etiopatogenici sînt multipli şi pot fi impărţiţi în factori individuali şi de mediu: sociali, economici, profesionali, familiali.
Supraalimentarea (creşterea aportului alimentar peste nevoi) este în mare parte impusă cultural. De asemenea, socializarea este strîns legată de consumul de alimente. Mesele în familie, întîlnirile cu prietenii, activităţi legate de muncă sau activităţi de vacanţă sînt centrate pe luarea mesei. In plus, stresul psihic şi depresia conduc la ingestie exagerată de alimente.
Sedentarismul este cea mai frecventă cauză a obezităţii fiind din ce în ce mai prezent în viaţa omului modern. Multe persoane urăsc să facă mişcare, iar altele sînt prea ocupate pentru a face sport. Tot mai multe cuceriri tehnologice ale lumii moderne: telecomanda televizorului, liftul, automobilul elimină activitatea fizică din viaţa cotidiană. Chiar şi cele mai neînsemnate avtivităţi, precum scoaterea cîinelui la plimbare sînt benefice.
Antecedentele heredo-colaterale de obezitate cresc riscul unei persoane de a deveni supraponderală. Dacă unul dintre părinţi este obez, riscul este de 3 ori mai mare decît al unei persoane cu părinţi normoponderali.
Stilul de viaţă al familiei sau al cercului de prieteni joacă un rol important în apariţia obezităţii: alimentaţia bogată în grăsimi animale sau bazată pe gustări la fast-food, orele de masă neregulate sau sărirea peste mesele principale.
Alături de lipsa activităţii fizice stau următorii factori care vor forma un cerc vicios:
- stima de sine scazută - o persoană supraponderală sau obeză va avea o imagine de sine negativă şi va fi inclinată să-şi elimine disconfortul printr-un consum şi mai mare de alimente. De asemenea, eşecurile repetate ale unor regimuri de slăbire accentuează imaginea negativă făcînd şi mai dificilă aplicarea strategiilor de scădere ponderală.
- probleme afective - stările de stres psihic, anxietate sau afecţiunile de tipul depresiei sau durerii cronice, persoana tinde să se sustragă de la rezolvarea problemelor şi ale emoţiilor negative prin refugierea în mancare.
- traume psihice - evenimente traumatizante precum abuzul fizic sau sexual în timpul copilariei, decesul unui părinte în perioada adolescenţei sau probleme de cuplu (violenţa domestică) pot avea un impact important în etiopatogenia obezităţii.
- consumul de alcool - berea sau cocktail-urile conţin multe calorii şi predispun la apariţia obezităţii de tip androgen.
- consumul unor medicamente (antidepresivele sau medicaţia glucocorticoidă) sau prezenţa unor afecţiuni precum sindromul Cushing şi hipotiroidia.

Beneficiile scăderii în greutate

Studiile au arătat că scăderea în greutate are efecte pozitive asupra stării de sănătate:
- o slăbire de numai 2- 4.4 kg are efecte semnificative de scădere a hipertensiunii arteriale;
- pacienţii cu astm bronşic care în decurs de un an şi-au diminuat greutatea cu 14.2 kg şi-au îmbunatăţit funcţia pulmonară, iar numărul exacerbărilor (episoadele severe de astm) şi necesarul de glucocorticoizi orali s-au diminuat semnificativ;
- persoanele care prezintă Diabet zaharat de tip II au valori mai mici ale glicemiei, iar dozele de antidiabetice orale necesare scăderii glicemiei sînt mai mici;
- scăderea susţinută în greutate previne apariţia Diabetului zaharat de tip II;
- pacienţii cu sindrom de apnee în somn, care au scăzut în greutate cu 10% şi-au îmbunătăţit somnul şi nu au mai prezentat somnolenţă diurnă.
 
Linkuri romanesti